4 sleutels tot balans via je droom

dromen
Susanne van Doorn @Kenniscafe Haarlem

 

Deze posting hoort bij een presentatie die ik gaf op 09 Februari 2016 in het Kenniscafe in Haarlem

 

droom presentatie - life is a balance act

Meestal voelen we ons in ons leven alsof we aan het balanceren zijn. Sommige mensen blijven aan de kant staan, zoals de mensen in het begin van het filmpje. We zijn er niet zeker van of we ook wel zo’n zekerheidselastiek aan onze rug hebben hangen, dat ons opvangt als we vallen.

Sinds het begin van de Industrialisatie hebben we staads meer de nadruk gelegd op de ratio. Op feitenkennis. Scholen zijn volgens dit principe ingericht. We leren kinderen regels. Leraren bestraffen fouten. Dromen zijn uit de samanleving verdwenen.

Er was eens een meisje lang geleden, die tegen haar leraar zei: “Ik ga god tekenen”. “Dat kan niet, zei de leraar, want niemand heeft god ooit gezien”. “Dadelijk wel!” zei het meisje.

De natuur is opgebouwd uit kringlopen. Denk aan de kringloop van het water. ons lichaam is opgebouwd uit kringlopen. Overal waar de kringloop wordt verstoord krijg je een disbalans.

In onze maatschappij, met zijn grote nadruk op Logos, het zoeken naar wetmatigheden en feiten zijn er nog nooi zoveel mensen depresief geweest als nu. We zijn met z’n allen uit balans geraakt.

Logos hoort in verband the staan met Mythos, het verhaal. Mensen zijn geboren verhalenvertellers. Succesvol ondernemer Richard Branson zegt:

“Telling a story is one of the best ways we have of coming up with new ideas, and also of learning about each other and our world. It’s been happening since humans first inhabited the earth

Een verhaal kan je iets vertellen over een nieuwe oplossing van een  probleem. Een verhaal kan je iets vertellen over jezelf. Een verhaal kan je iets vertellen over de wereld. Verhalen zijn even oud als de mensheid. En wat is een droom anders dan het verhaal dat jij jezelf in de nacht vertelt?

Ik ga jullie vanavond 3 sleutels meegeven om vanavond meteen iets met je dromen te gaan doen. Ik hoop dat jullie, na vanavond, net zoals dat kleine meisje, lekker eigen-wijs zullen worden. Alles wat je hoeft te doen is een klein beetje tijd in te ruimen om te luisteren naar je eigen verhalen.

Einstein

Weet je wie dat heel goed kon, een balans scheppen tussen Logos en Mythos? Iemand die heel de wetenschap op z’n kop heeft gezet. Hij werd, heel zijn leven lang, gemotiveerd door een droom.

“Ik sta met mijn vrienden boven op een heuvel. Het is nacht. We hebben veel lol en glijden keer op keer naar beneden. Als ik de laatste keer naar beneden glij, kijk ik naar boven naar de sterren. Het licht vande sterren transformeert, terwijl ik er naar kijk. Ik voel de snelheid van mijn slee toenemen. Als het licht uiteenspat in een spectrum ga ik met de snelheid van het licht. Ik geniet van deze ervaring en wordt verwonderd wakker.”

Op het moment dat Einstein deze droom had, ging het niet zo lekker met hem. Zijn ouders vonden hem dom, hij moest maar loodgieter worden. Hij vond dat een belediging. Hij wist dat er meer in hem zat. Deze droom, zo vertelde hij, was de inspiratie geworden van zijn relativiteit theorie.

Vanavond krijg je van mij 4 sleutels mee om beter te leren luisteren naar je eigen verhalen.

droom presentatie - life is a balance act
Droom sleutel #1: Droom incubatie

Via de techniek van droom incubatie kun je een droom vragen om een probleem voor je op te lossen. Nobelpijswinnaar Frederik Banting had een droom waardoor hij als insuline wist te isoleren. Op deze manier kon insuline worden geïnjecteerd. Hiermee heeft hij zveel levens gered. Hij dankte zijn dromen aan het toepassen van de principes van de droom incubatie techniek.

  • Hij was emotioneel betrokken bij het probleem dat hij moest oplossen. in zijn laberatorium gebruikte hij honden als proefdieren. Hij vond het verschrikkelijk dat de honden zo’n gruwelijke dood stierven. De honden vermagerden, kregen dorst en hun weerstand verminderde. Frederik wilde zo snel mogelijk de honden een beter leven geven.
  • Hij was gedurende de dag bezig met het probleem. Hij toetste verschillende oplossingen.
  • Hij nam zijn probleem mee naar bed.

De techniek van incubatie wil zeggen dat je, net als Frederik, je op gezette tijden gedurende de dag bezig houdt met het probleem waarvoor je een oplossing zoekt. Je zorgt ervoor dat je geconcentreert aan het probleem werkt. ’s Avonds voor je gaat slapen, schrijf je een brief aan je zelf over het probleem. Hiermee focus je je aandacht op het probleem. Je selecteerd je favoriete oplossing en schrijft: Wat gebeurt er als ik …. Op de stippellijn vul je je favoriete oplossing in. Nu ga je slapen en terwijl je slaapt vertel je jezelf dat je je droom gaat onthouden en begrijpen. Misschien lukt het niet de eerste nacht, maar binnen een paar nachten onthou je een droom waar je iets mee kunt.

droom presentatie - life is a balance act
Droom sleutel #2: Lucide dromen

Frederik van Eeden was een bekende psychiater en schrijver in Nederland. Hij was erg geinteresseerd in paranormaal onderzoek, de hype van de late jaren 1800. In 1889 begon hij zijn dromen te gebruiken om andere staten van bewustzijn te onderzoeken. Van hem komt de term “Lucide Dromen”: dromen waarin je weet dat je droomt. Luciditeit in dromen is aan te leren.

  • Door het doen van Reality Checks (RC’s). Bijvoorbeeld het lichtknopje aan en uit doen. In een droom lukt dat niet.
  • Door ‘terug te lopen in de tijd: wat deed je hiervoor? In een droom lukt dat minder goed.
  • Door te kijken welke droomsymbolen in jouw dromen regelmatig voorkomen. Kom je zo’n symbool in je wakkere leven voor, dan doe je een RC.
  • Na verloop van tijd wordt dit een gewoonte en ga je het ook in je droom doen.
  • Met behulp van een masker, bijvoorbeeld Novadreamer van Dr Stephen LaBerge.
  • Door een uur eerder wakker te worden, jezelf te concentreren op lucide worden en weer te gaan slapen: Wake Back To Bed technique WBTB.

 

droom presentatie - life is a balance act

Droom Sleutel #3: Emoties

De disbalans die je in het dagelijks leven zo vaak ervaart heeft veel te maken met het feit dat er een scala van emoties is die niet geaccepteerd worden. Door middel van je dromen leer je jezelfs beter begrijpen, beter te accepteren en kom je beter in evenwicht.

Emoties als woede, afgunst, en angst zijn niet welkom. Je mag niet jaloers zijn, niet boos, zeker niet angstig (tenzij je kind bent of oud). Maar door die emoties te (h)erkennen in een droom kun je ze integreren in je persoonlijkheid. Dit zorgt voor meer innerlijke rust.

droom presentatie - life is a balance act

Droom sleutel #4: Droom journaal

Schrijf je dromen op. Ieder ochtend als je wakker wordt. Als je je niets herinnert, schrijf dan je emotie op als je wakker wordt. Dit is een signaal naar je dromende brein dat je klaar bent om je dromen te onthouden.

Als je je dromen op gaat schrijve, zorg dan voor een schrift met een harde kaft. Gebruik de linkerbladzijde om op te schrijven welk thema je dag had. Welke emotie(s) je bezig hielden. Wat je gegeten hebt. Als je er gevoelig voor bent: waar de maan staat (Er is een dame, Connie Kaplan, die veel onderzoek gedaan heeft naar de invloed van de stand van de maan op droominhoud).

beeld afkomstig uit video: 'balance in nature' - Awen en Logos - vimeo

 

Een gedachte over “4 sleutels tot balans via je droom”

Geef een reactie