Gezondheid en dromen: een dynamisch duo

gezondheid
foto: kaartje2go.nl

 

Al sinds eeuwen zijn dromen en fysieke gezondheid met elkaar verbonden. Asclepius, Griekse arts, had zelfs tempels waar mensen bijeenkomen om dromen op te roepen, te ‘incuberen’ over hun gezondheid. In deze droom tempels kwamen patienten die antwoord zochten op een fysiek probleem. De eerste stap bestond uit het krijgen van een ‘initiatie droom’: een droom was vereist waarin de patient door Asclepius in de tempel werd uitgenodigd. Om zo’n droom te kunnen krijgen was een strikt te volgen dieet belangrijk en een reeks van rites: handelingen waarmee de patient een staat van devotie en toewijding zou krijgen die hem of haar gevoeliger zou maken voor “goddelijk” bezoek. er waren priesters die het hele proces begeleiden en die experts waren in het interpreteren van dromen.

De tempelvloer was bezaaid met slangen dus was je eenmaal binnen, dan was het nog even slikken voordat je je rust kon vinden. Maar al snel in de tempel kreeg een patient een droom waarin een kuur werd voorgesteld. Deze droom werd met zorg geinterpreteerd door de priesters. Vaak kwam er dan al snel verbetering in de toestand van de patient.

Gezondheid en dromen: Kasatkin

De relatie tussen dromen en gezondheid is al eeuwen oud.  In 1961 kwam in Rusland een boek uit van psychiater Vasily Kasatkin: “A Theory of Dreams”. Kasatkin werkte in verschillende ziekenhuizen in Moskou en omgeving. Hij vroeg iedere patient die hij had om zijn dromen op te schrijven. Nadat hij op deze manier duizenden fromen had verzameld onderwierp hij ze aan een analyse. Dit was de eerste moderne wetenschapper die zich op een structurele manier bezich hield met het analyseren van de relatie tussen dromen en gezondheid.

Vooral dromen die een ziekte voorspellen, de zogenaamde prodromale dromen, zijn interessant. Als we via een droom weten dat we ziek zullen gaan worden dan kunnen we een ziekte voorkomen nietwaar? Deze tabel geeft van 130 dromen waar hoe lang het duude voordat de ziekte zich realiseerde:

tabel21

Je ziet, als je naar de tabel kijkt, dat de meer ernstige ziekten zoals een hersentumor, al lang van tevoren kunnen worden opgemerkt in een droom. Voor Mindfunda interviewde ik Wanda Burch (een Engelstalig interview). Ze vertelde dat ze al twintig jaar ervoor dromen had gehad die ze had kunnen herleiden naar haar borstkanker. Uiteindelijk had ze een heel erg duidelijke aanwijzing gekregen in haar droom. Terwijl ze op vakantie was, had ze in haar droom haar overleden vader gezien die haar vertelde: “ga nu naar huis, ga naar de dokter, want je hebt borstkanker”. Wanda pakte haar koffers, ging naar de dokter en helaas, het was waar. Door naar haar dromen te luisteren en helende beelden te gebruiken als visualisatie versnelde Wanda naar eigen zeggen het genezingsproces.

gezondheid

A Theory of Dreams” gaat uit van de veronderstelling dat het trauma aan het lichaam bij iedere ziekte zo groot is dat er weinig symboliek nodig is in droom beelden. Soms zijn dromen, zoals die van Wanda Burch, heel erg duidelijk. Vaak komt er in dromen over gezondheid misselijkheid, geweld of ongewenst bezoek voor. Een boek dat de ogen kan openen voor de relatie tussen lichaam en geest.

Susanne van Doorn op twitter: @susannevandoorn
Facebook
Mindfunda
Youtube

 

Geef een reactie